Zajady na ustach – przyczyny i leczenie

Zajady to nic innego jak stan zapalny kącików ust. Zazwyczaj zaczynają się od niewielkiego zaczerwienienia, które z czasem prowadzi do bolesnego owrzodzenia. Z tego powodu bywają często mylone z opryszczką. Jednak tego typu zmiany zapalne są wywoływane przez zupełnie inne czynniki niż wirus, przykładowo poprzez grzyby i bakterie. Poznaj przyczyny zajadów i sprawdź, jak sobie z nimi poradzić.

Przyczyny pojawiania się zajadów

  • infekcja grzybicza bądź bakteryjna – wilgotne i ciepłe kąciki ust to idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów. Czynnikiem sprzyjającym jest także antybiotykoterapia, która osłabia organizm, a tym samym utrudnia mu zwalczanie infekcji. Co więcej, antybiotykoterapia wyławia wszelkie bakterie z przewodu pokarmowego, również te o pozytywnym działaniu, np. uczestniczące w syntetyzowaniu witamin z grupy B, które zapobiegają powstawaniu zajadów.
  • niedobór witaminy B2 i żelaza – witamina B2, czyli ryboflawina wraz z witaminą A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. W związku z tym niedobory witamin mogą być przyczyną stanów zapalnych. Niedobory mogą być spowodowane długotrwałym przyjmowaniem środków antykoncepcyjnych oraz zaburzeń wchłaniania jelitowego. Ryzyko zajadów zwiększa się w trakcie ciąży.
  • niewłaściwa higiena – niedostateczna dbałość o czystość zębów, dziąseł i języka zwiększa ryzyko powstawania kątowego zapalanie warg. Co ważne, drożdżakami możemy się zarazić również podczas długotrwałego używania jednej szczoteczki (powyżej 3 miesiące) bądź pozostawiania na niej resztek jedzenia. Rozwojowi drobnoustrojów sprzyjają także nieodpowiednie nawyki, w tym stałe oblizywanie ust.
  • protezy i aparaty ortodontyczne – stanowią one idealne miejsce do rozwoju bakterii. Szczególnym zagrożeniem jest źle założona proteza, która przyczynia się do mechanicznych uszkodzeń błon śluzowych. Wówczas wzrasta ryzyko zajadów.

Zajady na ustach – leczenie domowe

Pierwszym krokiem walki z zajadami jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w witaminę z grupy B (szczególnie B2) i witaminę C. Warto wiedzieć, że zajady najczęściej pojawiają się u osób przemęczonych, zestresowanych i niedożywionych, dlatego szczególnie zwracamy uwagę na produkty stymulujące układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Zaleca się poza wprowadzeniem bogatych w witaminę C cytrusów postawić także na mięso, fasolę i groch, warzywa liściaste i przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii. Na zajady pomogą także drożdże, zarówno do przykładania w zakażone miejsce bądź popijane w formie roztworu. O grzybo- i bakteriobójczych właściwościach czosnku nie trzeba nikogo przekonywać, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką, gdy widzimy pierwsze objawy zajadów. Na pewno przyda się także aloes i ogórek o działaniu odkażającym, a przy tym hamującym namnażanie się bakterii. Aby ułatwić gojenie warto sięgnąć po miód, który dodatkowo można połączyć z kroplami tranu i nałożyć na kącik ust.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij