Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe wypieki. Ale ciekawą alternatywą dla ciast mogą być ciasteczka i właśnie dzisiaj przedstawimy Wam kilka naprawdę fajnych przepisów. Gwarantujemy, że wszystkim członkom Waszej rodziny takie słodkości zasmakują. Niestety mają jedną wadę – są kaloryczne. Ale bądźmy szczerzy, od czasu do czasu można sobie nieco pofolgować.
Pyszne pieguski bogato nadziewane
Kto z nas nie lubi piegusków? No chyba nikt, ale mamy dla Was przepis na takie ciasteczka, lecz bogato nadziewane. Do miski wkładamy kostkę masła-musi być miękkie, następnie dodajemy 2 jajka, pół szklanki białego cukru, oraz 2 szklanki mąki tortowej. Wszystko mieszamy i zaczynamy ugniatać ciasto. Teraz czas na dodanie dodatków, a dokładnie 5 dag czekoladowych kropelek, garści rodzynek oraz 2 łyżek żurawiny. Warto także nadziać ciasteczka orzechami laskowymi. Ponownie ugniatamy ciasto i gdy zacznie już odchodzić od rąk, to wtedy formujemy z niego roladę i kroimy na plastry, które delikatnie płaszczymy w dłoniach. Przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach bądź do momentu gdy ciastka delikatnie się przyrumienią. Warto je podawać ze szklanką mleka bądź kubkiem gorącej czekolady.
Ciasteczka mocno czekoladowe
Nie będziemy oryginalni jeżeli stwierdzimy, że skoro ciasteczka, to koniecznie czekoladowe. Ciastka z tego przepisu są także bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pół kostki masła oraz 2 tabliczki czekolady deserowej. Gdy masa przestygnie wbijamy do niej jedno jako i mieszamy przy użyciu miksera, gdyż zależy nam, aby masa nabrała powietrza. Dzięki temu ciasteczka będą delikatniejsze. Teraz pozostaje już tylko dodanie 2 szklanek mąki, oczywiście tortowej. Masę mieszamy ręcznie. Z ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na dobrym papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Gdy ciasteczka ostygną możecie je także udekorować lukrem bądź przy użyciu kolorowych pisaków.
Kokosanki z dodatkiem
Kokosanki to pyszne ciasteczka, które są banalnie proste w przygotowaniu. Ale nasza wersja jest nieco inna, o czym zaraz się przekonacie. Ale najpierw oczywiście trzeba przygotować masę i tak w misce ubijamy 5 białek jaj, oczywiście od kur z wolnego wybiegu, pod koniec dodajemy drobny cukier – około pół szklanki. Ostatnim elementem jest oczywiście dodanie 4 szklanek płatków kokosowych. Po wymieszaniu łyżką nakładamy masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka są już gotowe i przestygną to na jedną kokosankę dajemy łyżeczkę Nutelli i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Kokosanki warto podawać z filiżanką czarnej herbaty, choć obłędnie smakują także do kawy.
O czym każdy musi pamiętać chcąc upiec pyszne ciastka?
Bądźmy szczerzy, pieczenie nie jest trudne, wystarczy tylko zastosować się do kilku rad. Przede wszystkim należy zawsze wybierać wysokiej jakości składniki, a więc jeżeli w przepisie jest masło to masła warto używać, podobnie rzecz wygląda z czekoladą. Również w tym przypadku trzeba stawiać na tę wyższej jakości, czyli z większą zawartością kakao. Ponadto wybór jajek ma znaczenie i tu z powodu empatii i dla smaku trzeba wybierać te ekologiczne, z wolnego wybiegu, a jeżeli macie możliwość zdobycia jaj wiejskich to jak najbardziej Wam takie polecamy. Bardzo ważne jest też używanie dobrego papieru do pieczenia, dzięki temu żaden wypiek czy to ciasto czy ciastka nie będzie przywierać. Oczywiście przy przygotowaniu ciast, ale i ich pieczeniu trzeba kierować się też instynktem, zatem obserwować ciasto, jego konsystencję – tak najłatwiej można poznać czy jest już gotowe oraz czy masa ma właściwe proporcje.
Polecamy Wam pieczenie ciasteczek. Jeżeli macie dzieci to możecie je przygotowywać wspólnie. Dla najmłodszych to świetna zabawa, ale i nauka w jednym. Dodajmy więc, że podczas robienia ciastek dzieciaki mogą uczyć się matematyki, ale i zwyczajnie zyskacie pomoc. Taka forma spędzania wspólnie czasu jest także bardzo przyjemna.